Heeft u ook zorgkosten? Nee, volgens mij niet!

Een kennis van me belt om te vragen of ik hem wil helpen met zijn belastingaangifte. Normaal gaat hij naar het FNV of naar een bedrijf dat o.a. belastingformulieren invult voor particulieren. Vaak tegen een nogal fors bedrag. Maar nu hij weet dat ik dit ook wel voor hem wil doen ga ik bij ‘m langs. Ik ben toch in de buurt.

De papieren liggen op tafel, het kopje koffie met wat erbij wordt neergezet en we gaan aan de slag. Alles compleet? Jaaropgaven, inlog DigiD? En de kopie aangifte en bijbehorende aanslag 2018? Nieuwsgierig kijk ik deze snel door en bekijk en passant het bedrag van de teruggaaf 2018. Totaal voor beiden exact 700 euro.

De inlog gaat oké, het invullen kan starten. Uiteraard bekijk ik de vooraf ingevulde gegevens en check daarbij vooral het stukje saldi banken. Ruim onder het maximum, prima.

Meegegroeid met de belastingdienst

Tijdens het invullen maken we een praatje en vertel ik ondermeer dat ik dit werk al ruim 40 jaar doe. Ik stam nog uit de tijd van de papieren belastingaangifte, inclusief knippen diverse bijlagen en het rekenwerk. Daarna ben ik steeds meegegroeid, via diskettes, cd’s tot aan mijn belastingdienst.nl nu. De mailbox houdt me op de hoogte van de ontwikkelingen, zodat ik steeds up to date blijf. Waar het invullen tot een aantal jaren geleden onderdeel uitmaakte van mijn werk is het nu meer hobby geworden. Op die manier onderhoud ik het contact met kennissen en ook oude collega’s. En ik maak mensen blij, dat is ook heel wat waard.

Op basis van “door u ingeleverde documenten’.

De inkomsten zijn ingevuld, geen eigen huis en andere toestanden. Makkie dus Hebben jullie nog zorgkosten gehad in mijn 2019, is mijn volgende vraag. En dan bedoel ik niet het eigen risico of kosten die door de zorgverzekering zijn vergoed. Op de aangifte over 2018 zag ik niets staan, maar ik vraag graag door. Kwestie van ervaring. Bij veel bureaus doen ze dat niet. Daar wordt veelal ingevuld op basis van “door u ingeleverde documenten’.

Nee, we hebben in 2019 geen zorgkosten gehad

Zorgkosten, nee, zegt de man. Echt niet, vraag ik nog eens? Nou ja, alleen wat tandartskosten, is het antwoord. Oh, twee rekeningen, toch bij elkaar iets meer dan 840 euro en niet vergoed. Dan zegt zijn vrouw, je bent nog poliklinisch aan wat poliepen geholpen. Moest je ook zelf betalen, buiten je eigen risico om. Weet je nog, net na de vakantie. Ben je nog twee keer voor naar Nijmegen geweest. Je had ook nog een onderzoek in Rotterdam. Dan blijkt er ook nog voor bijna 100 euro eigen bijdragen medicijnen te zijn betaald en een zelfde bedrag voor speciale schoenen. Tel daarbij de ruim 400 km aan reiskosten (ANWB tarief). Een flinke aftrekpost dus. Hoezo geen zorgkosten?

Met wat doorvragen  komen we tot een teruggaaf van bijna 1500 euro. En daarbij misschien met terugwerkende kracht recht op (wat) zorgtoeslag en huurtoeslag. En aan het einde van het jaar, zo omstreeks september/oktober nog die tegemoetkoming bijzondere kosten. Ook dat kan nog oplopen tot een bedrag van een aantal honderden euro’s .

Mijn kennissen zijn tevreden en bellen me volgend jaar zeker weer. Nu maar hopen op wat reclame, levert het mij misschien ook nog wat op!