Tips voor een vlekkeloze videosollicitatie

Heb je binnenkort je eerste videosollicitatie? Dan ben je misschien nog zenuwachtiger dan anders, omdat een videogesprek heel wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Toch hoef je jezelf geen zorgen te maken. Want met onderstaande tips wordt jouw sollicitatie via een video call ongetwijfeld een succes.

Test je apparatuur

Bij elk sollicitatiegesprek is een goede eerste indruk goud waard. Verspeel je kansen dus niet met een webcam of microfoon die niet naar behoren werkt. Test alles op voorhand. Zet eventueel een videogesprek op met een vriend(in) om je het juiste volume en de ideale camerahoek te vinden.

Kies een rustige kamer

Blaffende honden, schreeuwende kinderen, een lawaaierige wasmachine… allemaal factoren die een videogesprek kunnen verstoren. Zoek dus een rustig plekje in huis voor je digitale sollicitatie. En net zoals bij een gewoon sollicitatiegesprek is het een goed idee om je smartphone op stil te zetten.

Let op de achtergrond

Een rommelige kleerkast is niet bepaald de beste achtergrond voor een sollicitatie via een videogesprek. Die zorgt voor te veel afleiding. Zoek dus een neutrale achtergrond, zoals een muur of een gesloten kast.

Controleer de wifi-sterkte

Gebruik je een draadloze internetverbinding? Controleer dan op voorhand of het wifi-signaal sterk genoeg en stabiel is. Je wil niet elke vijf minuten offline vallen door een signaalverlies. Als je helemaal op veilig wil spelen, ga je voor een laptop of desktop met een bekabelde internetverbinding.

Zorg voor licht

Doe een plafondlamp of bureaulamp aan om voldoende licht te voorzien, omdat een webcamvideo altijd iets donkerder oogt. Let ook op tegenlicht van bijvoorbeeld ramen. Wanneer je met je rug naar een raam zit is enkel je silhouette zichtbaar.

Dress to impress

Je bent misschien geneigd om een videosollicitatie te houden in casual kledij. Dat is geen goed idee. Net als bij een traditioneel gesprek draag je een deftige outfit. Je wil namelijk professionaliteit uitstralen.

Verzamel de juiste documenten

Houd belangrijke documenten zoals je cv, motivatiebrief en de functieomschrijving bij de hand. Een notitieboekje komt ook van pas. Eventueel kan je nog enkele antwoorden op veelgestelde sollicitatiebrieven opschrijven als ‘spiekbriefje’.

Kom op tijd

Op een sollicitatiegesprek mag je nooit te laat komen, ook niet als het digitaal plaatsvindt. Reken voldoende tijd om alles klaar te zetten. Controleer ook even of je nog software moet downloaden voor het videogesprek, want dat kan voor vertragingen zorgen.

Auteur: Kevin Vertommen