Juichen over positieve cijfers groei of uiterlijke schijn.

Afgelopen week verschenen er juichende cijfers over de economische groei in het 3e kwartaal. 7,7% waren we erop vooruit gegaan ten opzichte van een kwartaal eerder. En de huishoudens hadden zelfs 9,4% meer besteed dan in het 2e kwartaal.

Praatprogramma’s rolden over ons heen met opmerkingen dat we het veel en veel beter deden dan andere Europese landen, inclusief Duitsland. Echt, we waren weer ineens koploper en moesten trots zijn op onszelf. Dat de cijfers nog steeds zwaar negatief waren t.o.v. het 3e kwartaal van 2019 moesten we maar even vergeten.

Meer vacatures

Ook de groei in het aantal vacatures was formidabel. Maar deze groei komt voor het grootste deel op het conto van noodzakelijk zorgpersoneel en een tekort aan ‘handen’ in het onderwijs en kinderopvang. Mede doordat er vervanging nodig is voor personeel dat in quarantaine thuis zit.

Toch nog gevreesde ontslaggolf?

Wat als alle regelingen rond covid-19 worden afgebouwd? Of geheel worden beëindigd? Volgt dan alsnog de ontslaggolf waarvoor sinds uitbreken 1e golf wordt gevreesd? Omdat dan blijkt dat meest getroffen ondernemers zelfstandig, dus zonder alle regelingen, het hoofd toch niet boven water kunnen houden? Moeten werknemers met een tijdelijk- of flexcontract nog steeds vrezen?

Neem nou bijvoorbeeld de taxichauffeurs. Zelf ken ik er één heel goed. Zijn dagen bestaan voor het grootste deel aan thuis bij de telefoon wachten op een ritje.

Maar ook dit citaat op NOS-nieuws zegt genoeg: “Wie dat goed merken zijn de taxichauffeurs. Zij zien nog maar zelden iemand in hun auto stappen. “Er komen weinig mensen aan op het vliegveld en het station”, zegt taxichauffeur Edgar Safarian, die vooral in Den Bosch rijdt. “Ook uit de zakelijke markt en de hotelbranche komen er bijna geen ritjes meer.”

“Safarian krijgt rond de 1500 euro steun van de overheid, maar daarmee redt hij het niet. “Mijn omzet is bijna 80 procent gedaald en mijn maandelijkse kosten zijn 4000 euro, vanwege de leaseauto’s en de taxiverzekering. Ik denk niet dat ik dit zo nog lang kan volhouden.” Misschien wordt Safarian en ook andere chauffeurs nog even geholpen met de nieuwe TVL regeling, die vanaf half november kan worden aangevraagd. Maar wat daarna?”(einde citaat)

Maar geldt hetzelfde niet voor alle mensen en ondernemers die in de evenementen-, horeca-, en toeristensector werkzaam zijn. In 2018 ging het in de totale toeristensector van Nederland om 779.000 banen. En was de totale omzet 87,5 miljard euro (cijfers CBS). Hoe zou het cijfer er voor 2020 er uit gaan zien. Ik denk zelf dat het ongelooflijk schrikken wordt.

Veel meer sectoren

Er kunnen nog veel andere sectoren worden aangewezen waar het momenteel gewoon slecht gaat. Je hoeft maar om je heen te kijken in de grotere winkelstraten van Nederland. De toch al stijgende leegstand is nog sneller gegaan. Verhuurders nemen nu al genoegen met de helft van de huur, die zij tot en met vorig jaar rekenden. Dit om toch maar de zaak verhuurd te krijgen/ te houden. En veel van de ondernemers in de winkelcentra hangen ook aan het infuus van NOW, TVL en wat er meer aan regelingen bestaat. Tot aan uitstel en uitsmeren van belastingbetalingen. Maar eens zullen deze ook betaald moeten worden. Tenzij je voortijds het loodje legt.(TLV aanvragen hier)

Kortom, het zijn slechts enige voorbeelden uit groepen en sectoren die voorlopig helemaal niet meejuichen. Voor veel van hen staat het water tot aan de lippen. Of daar al ver over heen. Het ergste leed moet naar mijn mening nog komen.

Maar hopelijk heb ik het volkomen mis!