Herstel Nederlandse arbeidsmarkt stagneert, vrije val horeca en toerisme houdt aan

In Nederland is het herstel van het aantal vacatures afgevlakt. Het landelijk niveau ligt de afgelopen maand nu zestien procentpunt lager dan een jaar geleden. Vorige maand lag de vacaturetrend op hetzelfde niveau. Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van Indeed, wereldwijd en in Nederland de grootste vacaturesite. Het aantal vacatures in de zorg is afgelopen maand wel weer fors gestegen. Met name verpleegkundigen op de spoedeisende hulp en de intensive care zijn gewild.

Stijgende vraag naar ziekenhuispersoneel

De reeds in maart ingezette stijging van de vraag naar zorgpersoneel is ook vorige maand doorgezet. De vacature voor IC verpleegkundige staat wederom in de top vijf van vacatures met de grootste stijgingen.

Opvallend is dat waar in oktober sprake was van een toenemende vraag naar verpleegkundigen voor individuele gezondheidszorg (zoals thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg), nu vooral vraag is naar verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp en de intensive care. “Het afgelopen half jaar zien we dat de vacaturetrend een directe afspiegeling is van de ontwikkelingen rondom COVID-19”, zegt Kelly Oude Veldhuis, woordvoerder van Indeed. “De toenemende ziekenhuisopnames van de afgelopen paar weken is vrijwel direct zichtbaar in de vraag naar personeel in de zorg, waar al jaren een tekort aan personeel heerst.”

Vrije val horeca en toerisme houdt aan

Uit de cijfers blijkt dat optimisme in de sectoren horeca, toerisme en hospitality ook nog niet op zijn plaats is. In augustus werd in die sectoren nog een kleine verbetering van de vacaturetrend gerapporteerd ten opzichte van de maand daarvoor. Sinds september loopt de trend weer terug. Het niveau van het aantal vacatures in de sector hospitality en toerisme ligt nu zestig procentpunt lager dan een jaar geleden. In de horeca is dit zelfs zeventig procentpunt.

De vacaturecijfers voor de sector kunst en cultuur toonde in de afgelopen drie maanden een stijgende lijn, waarmee de sector op weg leek naar het niveau van vorig jaar. Aan die groei is echter een abrupt einde gekomen. Afgelopen maand is het aantal vacatures in de sector met vijftien procentpunten gedaald ten opzichte van het niveau in de maand oktober. “De coronamaatregelen maken het heel moeilijk voor de sector om rendabel te kunne zijn”, aldus Oude Veldhuis.

Vacaturetrends voor sectoren

De bouwsector is na de dip begin dit jaar in de afgelopen maanden hersteld en staat inmiddels 11 procentpunt hoger dan vorig jaar. Timmermannen, dakdekkers, stukadoors en monteurs behoren zelfs tot de meest gevraagde arbeidskrachten sinds de uitbraak van het coronavirus.

“Gezien de conjunctuurgevoeligheid van de sector zou een krimp geen verrassing zijn, maar de bouw heeft echter relatief actief kunnen blijven ten opzichte van andere sectoren en had beperkt last van de maatregelen.”

Herstel Nederland stagneert, België krimpt

In Nederland is nog steeds sprake van herstel van de arbeidsmarkt, al is de groei van het aantal vacatures in de afgelopen maanden enigszins afgevlakt. De landelijke vacaturetrend van de vorige maand ligt op dit moment zestien procentpunt lager dan in 2019, een flink verschil vergeleken met begin dit jaar. In die eerste maanden van de pandemie was sprake van een niveauverschil van rond de veertig procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Duitsland volgt een soortgelijke trend, in België is afgelopen maand sprake geweest van een afname van het aantal vacatures. Bij de zuiderburen is de vacaturetrend 33 procent lager dan een jaar geleden.