Corona, werk kwijt, en daarom maar weer solliciteren

De “coronacrisis’ heeft ook mij getroffen. Mijn leuke job als boekhouder/ administrateur is ’on hold’ gezet door de opdrachtgever. Om de reden dat hij niet weet of zijn klanten nog wel voor de geleverde diensten kunnen betalen. Jammer, zowel op sociaal- als financieel vlak. Of er ooit nog een doorstart komt is niet zeker, tijd dus om naar wat anders op zoek te gaan.

Ik maak daarom via mijn profiel op LinkedIn kenbaar dat ik weer per direct beschikbaar bent, pas en passant mijn cv aan op de actuele situatie en check voor de zekerheid ook nog even of LinkedIn de postcode herkent. Gek genoeg weet men daar niet altijd de juiste koppeling tussen postcode en naam stad of dorp te leggen. Uit eigen ervaring weet ik dat mijn postcode op LinkedIn blijkbaar correspondeert met Almere. Terwijl ik zeker weet dat ik in Hoorn (NH) woon. Klikken op opslaan en nu maar wachten wie mij vandaag belt.

Proactief zijn

Natuurlijk weet ik dat dit niet werkt. Dat ik proactief moet zijn en meer kanalen moet gebruiken. Bijvoorbeeld mijn netwerk gebruiken, dat schijnt altijd goed te zijn. Maar na een uurtje rondbellen blijkt dat velen met mij hetzelfde probleem hebben. Dan maar terugvallen op de ‘ouderwetse’ manier? En mijn cv, inclusief wensen, plaatsen op een vacaturesite.

Ik vul wat filters in, soort werk dat ik zoek, afstand tot het werk max. 30 km (van Hoorn), gewenste uren (16-24 per week), loondienst, uitzendwerk, anders en als laatste de bijgewerkte cv met alle overige relevante gegevens. Nu kan er echt niets meer mis gaan, volgende week ben ik weer aan de slag. Eitje!

Oh ja, nog even aangeven hoe vaak ik vacatures wil ontvangen. Doe maar 1x per dag, dan krijg ik in elk geval de meest actuele aanbiedingen. Denk ik!

Mailbox loopt vol met aanbiedingen

En ja hoor, het werkt. Dezelfde dag krijg ik minstens vier keer een mail met banen die mij op het lijf geschreven zijn.

Niet dus: .schoonmaker, werken in een callcenter, meubelverkoper, toezichthouder, verkeersregelaar, kassamedewerker, in de zorg en ga zo maar door. En die 30 km grens wordt ook nogal ruim uitgelegd. Breda, Rotterdam, Doetinchem of Groningen liggen echt wat verder van Hoorn (NH) vandaan. Oh ja, wat is het verschil tussen gesponsorde aanbiedingen en een “actieve’ werkgever?

Oké, het moet gezegd, er zijn ook nog wat aanbiedingen bij die aan mijn wensen lijken te voldoen. Zo mag ik bij een aantal bedrijven parttime werken, mits dat maar tenminste 36 of 38 uur per week is. Het staat er echt, parttime werk mogelijk en even verderop in de tekst dat het een fulltime baan betreft. Dezelfde onduidelijk zie je trouwens bij het eventueel thuiswerken. Dat is bij veel bedrijven mogelijk, maar alleen in corona-tijd. Daarna ……?

Hoe oud mag ik zijn?

Langzamerhand blijven er wat banen over die me wel wat lijken. Uren, afstand en werkzaamheden voldoen, hoogte salaris speelt bij mij op dit moment een wat kleinere rol.

Maar hoe oud mag ik zijn voor dit werk? Bij 99% van de vacatures wordt vermeld dat men in een jong team samenwerkt, waarbij ook de omgang met elkaar nog eens extra wordt onderstreept. Veel bedrijven beginnen blijkbaar met ochtend-fitness in de eigen sportruimte, daarna een gezamenlijk werkontbijt, koffiemoment rond halfelf, lekker samen lunchen, vrijdagmiddagborrel en dat is het? Oh nee, ik moet nog bootcampen, De Dam tot Dam loop doen met het bedrijfsteam, zo af en toe een bedrijfsuitje of feestje. En, als het meezit tussendoor de gevraagde werkzaamheden uitvoeren. Kom op zeg, ik zoek geen club of dagbesteding, ik zoek gewoon een leuke baan voor 16-24 uur per week op een redelijke afstand.

Bijna klaar

Uiteindelijk blijft er nog wat over. De omschrijving van de werkzaamheden is wat vaag. Over vaardigheden met de computer doet men niet moeilijk, je moet kunnen omgaan met diverse systemen. Nou, dat gaat wel lukken. Nederlands is blijkbaar de voertaal, dat moet je kunnen spreken, ook geen probleem. En voor het uitvoeren van de financiële werkzaamheden wordt verwacht dat je over enige rekenvaardige capaciteiten beschikt. Ja, lijkt me een logische gedachte.

Tot slot, ik druk op de sollicitatieknop, vul nog een passende motivatie in plus als bijlage de cv en daarmee is het echt klaar? Nee, toch niet. Er verschijnt een pop-up, waarin me gevraagd wordt hoe lang ik dit werk al doe? Ik heb toch een cv bijgesloten? Na deze vraag beantwoord te hebben komt er een volgende pop-up. Ditmaal met een klein testje om te checken of ik wel geschikt ben?  Er verschijnen wat minuscule screenprints met daaronder wat multiple choice antwoorden.

Ik haak af.